De la 20 iulie au intrat în vigoare prevederile legislative care obligă angajatorii privați sau publici, ce intră în contact cu copii sau persoane vulnerabile, să solicite un certificat prin care angajații fac dovada că nu sunt înscriși în registrul persoanelor care au comis infracțiuni sexuale.
Pe 20 iunie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum și pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului National de Date Genetice Judiciare (SNDGJ).
Până la operaționalizarea Registrului, Poliția poate elibera, la cererea persoanelor fizice interesate sau a instituțiilor, adeverințe din care să rezulte dacă persoana verificată a săvârșit infracțiuni de natură sexuală.
„Instituțiile din sistemul de învățământ, sănătate sau protecție socială, precum și orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile, ori care presupun examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane au obligația de a solicita persoanelor cu care încheie raporturi de muncă, contracte de voluntariat sau alte asemenea raporturi, prezentarea certificatului de integritate”, arată prevederea care a intrat în vigoare la 30 de zile de la promulgare.
Reglementarea adoptată, pe 14 mai, de Parlament, are scopul de a preveni și combate infracțiunile sexuale asupra unor persoane precum și asupra minorilor „ca un mijloc de cunoaștere și identificare operativă a persoanelor care au comis respectivele contravenții și infracțiuni”, arată obiectul legii. Actul normativ completează și Legea 76/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național de Date Genetice Judiciare.
Legea a fost inițiată de deputata independentă Oana Bîzgan și a beneficiat de susținerea a 110 deputați și senatori.
„Registrul este un mijloc de cunoaștere, supraveghere și identificare operativă a persoanelor care au comis fapte precum viol și agresiune sexuală, act sexual cu un minor și corupere sexuală a minorilor, trafic de persoane și trafic de minori, proxenetism și folosire a prostituției infantile, pornografie infantilă, incest, ș.a.m.d., având scopul de a preveni recidiva, nu de a pedepsi suplimentar infractorul”, arată un comunicat emis de deputatul Oana Bîzgan.
Inspectoratul General al Poliției Române are sarcina de a face Registrul funcțional până la 1 ianuarie 2020, timp în care lipsa certificatului de integritate comportamentală va fi suplinită prin adeverințe din care să rezulte dacă persoana verificată este culpabilă de vreuna dintre infracțiunile prevăzute.